Kollade runt på Crossnet av någon anledning---
Läs LIVSSTIL
Var det bättre förr?
21 dec 2007
"Det var bättre förr" är ett känt uttryck som ofta nämns. Frågan är om det ligger det någon sanning i det? crossnetFLOW har träffat Johannes Magnusson, ungdomspastor i Smyrnaförsamlingen i Göteborg, för att höra hans syn på ungdomar idag och för tio år sedan.
Text: Anna Nilsson
Det är en glad och hungrig pastor som möter mig i Smyrnas entré.
- Är det okej om vi tar intervjun på 7:an? frågar Johannes. Visst är det det. Det bär iväg till Sibyllabaren mitt i centrala Göteborg. Efter att Johannes beställt "Veckans erbjudande" sätter vi oss ner för en pratstund.
Johannes har arbetat med ungdomar som ledare i över tio år, åtta som utbildad pastor. Under sin tid har han hunnit med att jobba både i Sundsvall och Göteborg. Han berättar att tiden har varit lärorik och väldigt utvecklande, idag ser han ungdomsarbetet på ett annat sätt än tidigare. Generellt tycker han att det är svårt att se tydliga skillnader mellan dagens kristna ungdomar i jämförelse med då.
- Det är svårt att säga vilka förändringar som skett under åren. Utvecklingen sker i små steg, någon radikal förändring kan jag inte se. När jag började arbeta med ungdomar hade man också olika åsikter i olika värderingsfrågor, till exempel vapenfri tjänst och militärtjänst. En skillnad jag kan se är att idag är ungdomar mindre fördömande. Synen på homosexualitet är ett exempel på det. Förut var ungdomar, och folk generellt, mer trångsynt. Idag har man en annan förståelse och ett annat synsätt på homosexualitet. Även om man inte ändrat sig i vad man tror, är man idag mer kärleksfull. Det är positivt.
Johannes berättar vidare att idag tar datorn mer plats i ungdomars liv än för tio år sedan. Det anser han är en naturlig utveckling i och med att samhället blir mer och mer IT-relaterat.
- Gudstjänsterna idag har fler tekniska hjälpmedel. Idag kan du följa gudstjänster via nätet, det tycker jag är positivt. Den gemenskap som finns i kyrkan när folk samlas, det är något unikt. Därför tror jag inte att gudstjänsterna i kyrkan kan ersättas med digitala mötesplatser.
Har ungdomars inställning till Gud och det kristna livet förändrats de senaste åren?
- Nej, jag kan inte se några stora skillnader. Det finns hängivna ungdomar och mindre hängivna. Det är svårt att bedöma generellt. Många av de kristna ungdomar jag möter verkar har en bra relation med Gud.
Hur ser ungdomsarbetet i pingstförsamlingar ut i Sverige idag?
- Mycket ser positivt ut, dock finns det en risk att ungdomsarbetet blir isolerat från övriga församlingen, en församling i församlingen. Det är en stor utmaning att arbeta med. Fler och fler jobbar med små gemenskaper, typ cellgrupper - det är bra. Generellt finns det färre körer idag, istället har det blivit fler lovsångsband . Det är något som tilltalar ungdomar mer. Något man ska tänka på är att det viktigaste i en församling är inte att till varje pris växa och få fler medlemmar. Det viktiga är att församlingen står för rätt saker. Att man samlar många är inte en garanti för att allt är bra.
Idag har många församlingar genomtänkta strategier för hur ungdomsarbetet ska bedrivas, det svåra är att genomföra dessa strategier.
Hur ska kyrkan nå okristna ungdomar?
- Om jag ser till min församling, Smyrna, ska församlingen hjälpas åt att nå alla. Det viktigaste är att vi umgås med människor som inte är kristna och personligt förmedlar det vi fått. Utöver det finns det aktiviteter i kyrkan som kan stötta detta så som konserter, event, alphakurser eller grundkurser i kristen tro.
Kan man som kristen gå på krogen?
- Det inte fel att gå ut på krogen, det beror på i vilket syfte du går dit. Frestas man av fel anledning bör man dock undvika utmaningen. Om det är rätt eller fel handlar om vilka motiv man har.
Du har jobbat som pastor i Sundsvall och Göteborg. Två städer som skiljer sig relativt mycket i storlek. Kan du se någon skillnad på ungdomar i storstad kontra småstad?
- I en storstad rör sig ungdomarna mycket mer, det är inte alltid positivt. Jag tycker att man ska vara trogen en församling där man är med och bygger något. Givetvis är det inte fel att besöka andra församlingar. Det är nyttigt och berikar men man kan inte bygga sitt kristna liv på att "surfa" runt mellan kyrkor.
Sex, kärlek och relationer är ett "brännande" ämne för ungdomar. Har ungdomar idag en annan inställning och relation till ämnet?
- Det är svårt att se en förändring, det kan vara så. När jag växte upp var det folk som valde att bo sambo innan de gifte sig, de paren finns idag med. Det är svårt för mig att avgöra vad som är attitydförändringar och vad som är individuella val.
Hur ser du på sex före äktenskapet?
- Jag tror att Guds tanke är att sex tillhör äktenskapet. Det är ett speciellt område där man bör vara rädd om sig själv. Sex före äktenskapet är en fråga kristna tolkar olika. Ett problem är att förr i tiden så gifte man sig vid åldern runt 20, på Bibelns tid möjligen vid 16-årsåldern. Idag gifter man sig ofta mellan åldern 25 och 35. Det innebär att man ska vänta med sex i tio till tjugo år till, det är en stor utmaning.
Johannes berättar att han kan förstå att ungdomar har ett annat synsätt vad gäller sex före äktenskapet. Vi lever i en allt mer mediainfluerad tillvaro där vi matas av reklam vart vi än går. Oavsett budskap är sex ett allt större redskap som reklamen utnyttjar och media lever på. Värderingarna i reklam, filmer, TV och övrig media påverkar givetvis. Att hitta media som uppmanar till att vänta med sex före äktenskapet är däremot svårt, därav är det inte konstigt att synen på sex har förändras.
Att bo sambo är även ett hett debatterat ämne runt om i kyrkorna i Sverige. Här skiljer sig synen även olika beroende på vilket samfund man frågar.
- Jag tycker inte att det är en bra lösning att bo sambo. Jag tycker att när man väl bestämt sig skall man gå in i en relation med "hull och hår", satsa 100%. Att bo sambo andas för mig något av att göra det hela på prov. Jag tror det ger en osäkerhet i relationen som kan bli en självuppfyllande profetia. Självklart är inte ett äktenskap ett spiksäkert framgångsrecept, men det är en helt annan grund att bygga på. Det är något som man lovat inför Gud och människor och som gör att man kämpar både en och två gånger extra.
Jesus och de vandrande pinnarna
10 dec 2007
Jesus föds i ett stall, det firar vi på jul. HALLÅ! Jag sa just att den mäktige Gudens ende son, som själv är Gud föds i ett stinkande och smutsigt stall! Det måste väl vara långt under hans värdighet!? Han borde väl åtminstone blivit född under lite bättre omständigheter.
Ibland tror jag inte vi fattar hur stor det är att Jesus föds till jorden, att Gud blir människa. Det är klart Gud vill bli människa kan man kanske tänka. Låt mig ge dig en bild för att vi kanske lättare ska kunna förstå vad Jesus egentligen gjorde:
Vandrande pinnar är enligt min åsikt ett av världens absolut tråkigaste djur. För det första är det jättesvårt att skilja dem från inredningen i det terrarium man har dem i. Hur många gånger har man inte sagt "Där är en!", men det visar sig bara vara en vanlig pinne. Det enda tecknet på liv verkar vara de små hål som de lämnar efter sig i de blad man ger dem som mat. De är oerhört tråkiga och i mina ögon helt meningslösa.
Om någon skulle fråga mig om jag skulle kunna offra ett finger för hela populationen vandrande pinnar så skulle jag knappast göra det. Skulle utmaningen vara att själv bli en vandrande pinne och att helt gå in i det livet med alla de begränsningar det innebär, skulle svaret självklart bli: NEJ! Tanken känns närmast löjlig.
Jesus avstod all sin gudomlighet och blev som en av oss. Det är långt större steg för honom att bli människa än att för mig bli en vandrande pinne. Att Gud blir människa är extremt stort. Anledningen till att han gör det är Guds kärlek! Han älskar oss och till och med offrar sig för att vi skall få spendera evigheten i himlen.
När du nu firar jul och tänker på det som hände i stallet i Betlehem för drygt 2000 år sedan, så är det inte bara en mysig berättelse. Det är det största som hänt jorden nånsin!
Filip 2:5-8
Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus. Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors.
Johannes Magnusson
Pastor Smyrnaförsamlingen Göteborg